The Churchill Collection

In 2017 working hand-in-hand with the architect of the landmark development, Taylor Howes was appointed to do the spatial planning and interior architecture of the Old War Office a masterpiece of the Edwardian era for 21st century luxury living.  Incomparable to any other super-prime location in the world, Whitehall is the centre of British Government making this a once-in-a-generation project. This inspiring project gave Taylor Howes an unmissable opportunity to take the symbol of Britain’s past into the Icon of its future.

Anchored in history, Taylor Howes and SA Baxter have collaborated on a new suite of hardware, entitled “The Churchill Collection”. Inspired by the halls of London’s stoic, Old War Office in the heart of Whitehall, the collection reinterprets the building’s Grade II* listed corridors, walked on by Churchill during his term as Prime Minister throughout World War II, and secretaries of state including Lord Kitchener, T.E. Lawrence and John Profumo. 

As Karen Howes, CEO & Founder of Taylor Howes Designs, astutely described it, it is “an unparalleled location, an exquisite building, and an unmissable opportunity to take the symbol of Britain’s past and to transform it into an Icon of its future”. The new suite of hardware will be called “The Churchill Collection”, and will retain, reinterpret and reimagine the stoic, Edwardian flair within this Grade II building’s corridors once roamed by secretaries of state including Lord Kitchener, T.E. Lawrence and John Profumo.

SA Baxter’s design studio assisted Taylor Howes in a design that seamlessly links the brand’s studio aesthetic to the gravitas of the room. The scallop detailing on the top is reminiscent of the 2 mile corridor, which Churchill walked during his term as Prime Minister throughout World War II. The two groves on the handle’s middle represent the two world wars – now even the handles can encapsulate what the building has lived through (and played a vital role in). The collection is finished with a burnished bronze base, with bronze-polished outer surfaces. By polishing the raised details of the scallop pattern in comparison to the deeper brushed areas, a depth of texture is achieved and develops the mosaic forms of the designs.